1. Kronobergs slottsruin   2. Toftaholms herrgård


Toftaholms herrgård

Nordväst om Växjö...

Halsknotan måste vara helt av och knäckt. Huvudet såg så snedvridet ut i det strama, sträckta repet. På skallen spretade håret som skogskvistar. Hårstrån fanns även klistrade i pannpartiet, troligen av svett. Ögonen på huvudet tokstirrade i sitt dödsögonblick. Som om de ådrigt rosavita ögongloberna nyfiket sökte sig ur hålorna... Och snabbt ville sprätta ut mot henne som två utskjutande, mjuka gummibollar. Plopp. Plopp. Ville...
Hon ryckte till.
Vaknade.
Låg i sin säng.
Hörde intensiva andetag.
Kände en rinnande känsla. Utmed pannan.
Tre sekunder senare hade hennes hjärna hunnit ikapp.
Va fasen, vilken sjuk mardröm. Det var ett bra tag sedan hon haft en mardröm nu, men hon tänkte att denna nästan tog priset. Hm, helt sjuka drömmar man kan ha ibland. Hon vände sig i sängen, men kom på att hon knappast kunde somna nu. Istället gick hon upp... tassade fram till toaletten, gjorde snabbt det hon skulle... och gick sen tillbaka till sängen.
Efter några minuter sov hon igen.

Intensiv historia

Toftaholm har funnits i över 600 år. Redan år 1389 grundades byggnaden av Jöns Skötta. Historien kring herrgården är sedan lång, stark och intensiv. Byggnaden tycks exempelvis dölja underjordiska tunnlar där Gustav Vasa en gång i tiden tvingades fly snabbt när hungrigt letande danskar luskat ut att han fanns här.

Idag är herrgården en gemytlig hotell- och konferensanläggning där man på olika sätt kan koppla av, finna harmoni och må bra. Här erbjuds förstklassig mat, trädgård, sköna salonger i 1300-talsstil, mysiga rum m.m. Herrgården blandar en lugn miljö och rofylld stämning med en dramatisk historia om riddarliv, grevar och riktigt ruggiga spöken. 

Drängen

På vinden spökar minnet av en olycklig dvärg som tjänstgjorde som dräng på herrgården en gång i tiden. Hans namn var Matts och han var mycket förälskad i en söt kvinna som fanns i trakten. Fast när kvinnan valde att gifta sig med en annan man blev drängen förtvivlad. Under en hel vecka undvek han att både äta och dricka... och slutligen hade han letat upp ett tjockt rep... och hängt sig på vindsvåningen.

Drängen fick aldrig någon kyrkobegravning utan begravdes på ett gärde utanför herrgården. Det sägs att han, än idag, kan skymtas däruppe på vinden... dinglandes i sin snara.

  

 

Officiell hemsida
för Toftaholms herrgård


Hon vände sig i sängen, men kom på att hon knappast kunde somna nu.
...underjordiska tunnlar...

...dramatisk historia om riddarliv, grevar och riktigt ruggiga spöken...   

Copyright © 2005 Thomas Morin
Morin