1. Mörby slottsruin   2. Stockholms slott
3. Kåkbrinken   4. Tåget till Kymlinge


Mörby slottsruin

I Norrtälje kommun...

När han äntligen var framme vid platsen och lite spänt såg upp mot dit han skulle kom en envis känsla av att se mer, att liksom ta snabba, snabba steg... närmare...
När han sen vandrade upp mot Mörbyområdet och såg de förfallna och slitna stenruinerna, kom en känsla av obehag istället... Och när han såg upp mot det höga, kala slottstornet som reste sig högt, högt upp kom en ännu större krampaktighet.
Han försökte hålla känslan tillbaka, försökte förstå den, hålla den i schack, för vem vill anses vara en fullständigt idiot. Du vet, du möter människor varje dag. Vissa mår du bra av, vissa finns det spänningar med. Du funkar helt enkelt inte med alla, det finns något "kemiskt", något underligt med vissa som du helt enkelt inte kan hantera. Det var en sådan känsla han kände, att han helt enkelt inte borde vara här, att han instinktivt borde springa därifrån.

Högt och vackert?

Mörby slott låg upphöjt och ståtligt och ligger förvisso - även nu i sina kala ruiner - fortfarande högt och synligt vid sjön Skedviken i Norrtälje kommun.

Slottet var som mest levande och glimrande i mitten av 1600-talet då Gabriel Kristiernsson Oxenstierna lät bygga ut Mörby till just ett centralt och praktfullt slott. Där levde sedan han och hans släkte gott och lyxigt.
Under senare delen av 1600-talet började dock slottet förfalla alltmer av olika  anledningar. Nästa ägare flyttade exempelvis själva taket (av koppar) till ett slott som låg strax intill.

År 1740 brann Mörby slott och allt ödelades då totalt. Därefter plundrades det ännu mer på stenar och annat till andra byggnader. En
utgrävning och upprustning skedde på 1940-talet men idag är Mörby en död och slumrande ruin.

Onda avsikter

Underligheter i området mellan de snålblåsiga ruinväggarna finns det gott om idag. Det sägs att det huserar flera spöken här. Det finns rykten om att slottet byggdes på ett inte alltför ärligt sätt, dvs mer utifrån mörka förehavanden. En stor, svart spökhund har bevittnats och sägs ha med saken att göra. Det sägs att "hunden" varslar om smärta och död. Tre kvinnogestalter har också synts på markområdet och i tornen. Det sägs att de inte får någon ro, av olycklig kärlek.

  
 

...att han helt enkelt inte borde vara här......död och slumrande ruin.


   

Copyright © 2005 Thomas Morin
Morin